Vivagon käyttöönotto kotihoidon asiakkaan hyvinvoinnin tukemisessa

Taustatietoa: Porin Perusturvan kotihoidossa otettiin syksyllä 2020 käyttöön Vivago sovellukset. Kotihoidon työntekijät voivat seurata reaaliaikaisesti asiakkaan hyvinvointia ja sekä hyödyntävät objektiivisen datan hyödyntämistä hoidollisten johtopäätösten tekemisessä.

Satakunta DigiHealth-hanke on ollut mukana ja tehnyt eri asiakasryhmien kanssa pilotteja objektiivisen datan hyödyntämisestä asiakkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Hanke oli mukana Porin perusturvan kotihoidon työntekijöiden Vivago mobilen ja hyvinvointitietojen käyttöönotossa ja hyödyntämisessä yhden asiakaspilotin muodossa. Yhteistyötä tehtiin Sampolan tähden kotihoidon tiimin Vivago pääkäyttäjien, vanhuspalveluiden esimiehen, Vivago kouluttajan sekä Medimattress Oy:n kanssa.

Kehittämisprosessin aluksi kotihoidon Vivago pääkäyttäät valitsivat asiakkaan. Ensimmäisenä kartoitettiin asiakkaan nykytila ja hyvinvointitiedot. Johtopäätöksenä tehtiin, että asiakkaan yöaikainen uni oli hyvin rikkonaista, asiakkaan fyysinen toiminta ja liikkuminen oli vähäistä. Todettiin, että riski painehaavoihin oli olemassa koska asiakas istui paljon pyörätuolissa. Hän koki istuvan asennon paremmaksi ja esim. päivisin hän otti päiväunia istuma-asennossa. Moniammatillisessa pilottiryhmässä asiakkaalle hankittiin testattavaksi painehaavojen ennaltaehkäisyyn ja kipujen lievittämiseen keskiriskin patja Medimattress Oy:n yhteistyönä. Lisäksi asiakkaalle hankittiin apuvälinelainaamosta ROHO-istuintyyny pyörätuoli.

Asiakkaan Vivago hyvinvointitietoja tarkasteltiin yhteisissä Teams-palavereissa toimenpiteiden jälkeen. Palavereissa keskusteltiin ja pohdittiin moniammatillisesti asiakkaan hyvinvoinnin tilaa ja tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia hänen hyvinvointiin / Vivago hyvinvointitietoihin.

Tämä yhteinen kehittäminen vahvisti hyvinvointiteknologian käyttöönottoja kotihoidossa sekä kotihoidon lähihoitajien osaamista ja innostusta hyvinvointiteknologian hyödyntämiseen omassa työssä

Kotihoidon lähihoitajien konkreettisia kokemuksia yhteisestä kehittämisestä:

Vivagon avulla pystyy seuraamaan asiakkaan uni ja valverytmiä. Tämä hyvä myös koska asiakkaista suurin osa muistisairaita.

Ennaltaehkäisy eri tilanteisiin. Esim. aktiivisuuskäyrää seuraamalla saadaan selville jos asiakkaalla vaikka alkavaa virtsatietulehdusta/sekavuutta/kipua

Rannekkeiden pesu ja lataus konkreettisesti hoitajien työksi 1x vko (lukee asiakkaan mobiilikuvauksessa)

Vista ohjelmaan merkitty kaatuminen (pystytään seuraamaan voinnin muutoksia ennen ja jälkeen)

Yhteistyö turvapuhelinhoitajien kanssa tehostui. Sovittiin yhteisiä toimintamalleja esim. Kellojen puhdistuksesta ja kellon latauksesta.

Vivago on mukana myös puhelimissa, joista saa seurattua asiakkaan hyvinvointitietoja myös, eli se kulkee aina hoitajan mukana. Vivagon Mobile on saatu käyttöön kaikille kotihoidon työntekijöiden puhelimiin (nyt jo yli 300 sovelluksen käyttäjää

Hyvinvointitietoja voi hyödyntää esim. väliarviointien tekemisessä sekä asiakkaan voinnin kirjaamisesta päivittäin tai kerran kuukaudessa.

Tämä yhteinen kehittäminen Sataedun Satakunta DigiHealth -hankkeen kanssa antoi meille tukea tukea ja ja se motivo työntekijöitä seuraamaan asiakkaiden hyvinvointitietoja enemmän. Yhteisten palaverin myötä olemme saaneet laajemmin tietoa Vivagosta. Medimattressin patjojen ja painopeittojen testaaminen asiakkaille on tukenut seuraamaan asiakkaan hyvinvointia laajemmin. Yhteiset palaverit tähän liittyen ovat olleet hyviä, olemme yhdessä analysoineet asiakkaan hyvinvointia ja sen kautta olemme sopineet toimenpiteistä/seuraavasta vaiheesta.

Tämä hanke innosti ”pääkäyttäjiä” tuomaan tiimiin lisää tietoa hyvinvointien seuraamisesta. Johtopäätösten/hyvinvointien analysointi on ajoittain hankalaa koska aikaa on rajallisesti päivässä eikä aina ilman optimoimista asiaan ehdi perehtyä. Pääkäyttäjät käyvät tiimin jokaisen työntekijän kanssa läpi Vista/mobiili ohjelman ja sen hyödyt.

Jennamari Ojalehto, Mari Vähätalo /Porin Perusturva, kotihoito

Päivi Toivola / Porin Perusturva, vanhuspalveluiden esimies

Marikka Nylund / Vivago, asiantuntija, kouluttaja

Pasi Kyösti / Medimattress Oy, aluepäällikkö

Krista Toivonen/ Sataedu Satakunta DigiHealth-hanke

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s