Porin perusturva edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä asiakkaiden aktiivisuuden tukemisessa!

Porin perusturva edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä asiakkaiden aktiivisuuden tukemisessa Suomessa.

Sataedun Digihealth- hanke ja Porin perusturva on tehnyt 2018 vuodesta lähtien yhteistyötä asiakkaiden aktiivisuuden tukemiseksi teknologiaa hyödyntäen. Moto Tiles liikuntalaatat ovat olleet oleellinen osa yhteistyötä. Yhteistyö Moto Tiles liikuntalaattojen hyödyntämiseksi käynnistyi 2018 Kotikunto -AIKO hankkeessa.

Kotikunto-AIKO hanke toteuttiin ajalla 1.6.2018 –  30.4.2019. Hankkeen rahoittajana oli Satakuntaliitto Yhteistyö kumppanina Porin Perusturva, Länsi-Suomen Diakonialaitos, Kuntoutuskeskus Kankaanpää. Hankkeen tavoitteena oli kuntouttavan ja terveyttä edistävän toiminnan ulottaminen laajemmin kotihoitoon, vastata muutostarpeeseen kokeilemalla kehittäen uusia moniammatillisia toimintamalleja kotikuntoutukseen teknologian ja palvelumuotoilun avulla. Kuntoutusalan ammattilaisten ammattitaidon jakaminen kotihoidon ammattilaisille, uuden kotihoidon ammattilaisten toteuttaman teknologiasisältöisen palvelun kautta.

Hankkeen teknologiasisältö painottui Moto Tiles liikuntalaattapeliin. Moto Tiles liikuntalaattojen säännöllisen käytön vaikuttavuudella on tieteellistä näyttöä. Tutkimuksen (Jessen, 2016) mukaan 2-3 tunnin harjoittelulla tasapaino on parantunut jopa 66 %. Liikuntalaattojen on todettu kehittävän myös liikkuvuutta, ketteryyttä, voimaa ja kestävyyttä.

Kotikunto hankkeessa kerättiin hyviä kokemuksia erilaisia harjoitteluvaihtoehdoista, niin palveluasumisessa, päivätoiminnassa kuin kotihoidossakin. Kokemukset olivat erinomaisia sekä asiakkaiden että hoitajienkin näkökulmasta.

Asiakkaat kokivat pelien vaikuttavan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn.

”Liikkeelle lähtiessä, liikkuessa ei nyt ole tarvinnut rollia, käytän keppiä.”

”Aiemmin varoin jalkojani, nyt luotan jalkoihini.”

”Kotona on paremmalla tuulella.”

”Katsellessa muiden peliä oppii.”

Kotihoidon hoitajat kokivat kotikunto hankkeessa positiiviseksi uuden, teknologiaa hyödyntävän toimintamallin pilotoinnin ikäihmisten kotona pärjäämisen tukemisessa

”Ollaan oltu enemmän ihminen ihmiselle, ei niinkään hoitaja-asiakas suhde.”

”Me hoitajina koemme tämän hyvänä.”

Kotikunto hankkeen jälkeen yhteistyötä on tehty edelleen Porin perusturvan eri yksiköiden kanssa. Porin alueella on reilusti yli kymmenet Moto Tiles liikuntalaatat ja tämä tekee Porin kaupungista edelläkävijän Moto Tiles liikuntalaattojen hyödyntämisessä.

Sataedu on vahvasti mukana hoitajien perehdyttämisessä liikuntalaattapeleihin. Sataedu on muun muassa koonnut käyttäjiä Sataedun Ulvilan yksikköön Mewet kotiin yhdessä ideoimaan liikuntalaattojen hyödyntämistä eri asiakkaiden kanssa. Hoitajat ovat innolla mukana teknologian käyttöönotossa ja yhdessä ideoiden olemme löytäneet monia erilaisia pelivaihtoehtoja toimintakyvyltään erilaisille asiakkaille. 

”Teknologian hyödyt tulevat parhaiten esille, kun yksikkö saa tukea uuden laitteen käyttöön arkityön keskelle. Sataedun opettajien ammattitaito ja hyvinvointiteknologiasta kiinnostuneiden opiskelijoiden mukaan ottaminen teknologian kouluttamiseen mahdollistavat tärkeän tukitoiminnon tuotteen hyödyntämisessä ja säännöllisessä käyttöönotossa”, sanoo liikuntalaattoja maahantuovan Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laine.

”Moto Tiles on saavuttanut suuren suosion toimintakyvyn ylläpitämisessä ja parantamisessa. Menetelmän tieteellinen näyttö on antaa vahvan tuen uudelle teknologialle. Tällä harjoittelulla saavutettava tasapainon parantuminen, kävelymatkojen pidentyminen ja henkinen vireystilan nousu ovat merkittäviä asioita myös yhteiskunnalliselta näkökulmalta”, Laine jatkaa.

Joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vuosittain ja 15 prosenttia kaatuu vähintään kolme kertaa vuodessa. Kaatumisista joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkin vamman ja 20—30 prosenttia kaatumisista johtaa terveydenhuollon kontaktiin. Vaikka sairaalahoitoa vaativien kaatumisvammojen ilmaantuvuudessa on havaittu laskua, on vakavien vammojen osuus kaikista kaatumisvammoista kasvanut. (UKK-Instituutti)

On hienoa, että Porin kaupunki on lähtenyt laajasti ennaltaehkäisevään kuntoutusmuotoon uutta teknologiaa hyödyntäen.

Heidi Laitomaa, Sataedu, Digihealth hanke

Kotikunto hankkeessa tuotettu video: https://youtu.be/f5nnfXXbvT0

Lähteet:

UKK-instituutti. 2020. Kaatumiset ja kaatumisten ehkäisy esillä mediassa.https://ukkinstituutti.fi/ajankohtaista/kaatumiset-ja-kaatumisten-ehkaisy-esilla-mediassa/

Jessen, J. D. 2016. Evaluation and understanding of Playware Technology – trials with playful balance training. Technical University of Denmark. [viitattu 5.11.2021]. Saatavissa: https://www.moto-tiles.com/site_pr/press/Jari_Final_PhD_thesis.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s