Äänimaailma hyvinvointia tukemassa

Äänimaisema-käsitteen synty ajoittuu 1960-luvun lopulle, kun ympäristö alettiin mieltää yhteiseksi ja arvokkaaksi omaisuudeksi. Kanadalainen säveltäjä, äänimaisematutkimuksen pioneeri R. Murrau Schafer halusi nostaa esiin positiivisen, akustisen suunnittelun näkökulman. Äänimaisema viittaa johonkin ympäristöön kuuntelun kohteena. Kuuntelijalle ääniympäristö on aina tulkittu ympäristö eli äänimaisema. Ympäristö voi olla todellinen tai simuloitu, koettu tai muistettu.

Äänimaisema on kiireisessä arjessa ajoittain kuormittavaa. Äänien moninaisuus voi haastaa keskittymistä, se voi lisätä stressiä, levottomuutta – itse sitä huomaamatta. Luonnon äänet koetaan tutkimusten mukaan rauhoittaviksiVirtuaaliympäristöt työhyvinvoinnin voimavarana. Tästä linkistä voit kuunnella esimerkkejä Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelemasta ja toteuttamasta lastensairaalan äänimaailmasta.

Mewet-kotiin hankittiin pieniä helppokäyttöisiä äänilaatikoita tukemaan hyvinvointia mahdollistamalla hetkellisesti vierailu metsään ja meren ääreen. Kuuntele tästä kumman äänimaailman sinä valitset?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s